Ενοικίαση σπιτιού: 10 «κρυμμένα» κόστη

10-κρυφά-κόστη-στην-ενοικίαση-σπιτιού

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν αποφασίσουμε μια ενοικίαση σπιτιού;

Δεδομένης της πτώσης των ενοικίων λόγω κρίσης, πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να αλλάξουν σπίτι προκειμένου να έχουν μια ελάφρυνση στα μηνιαία τους έξοδα. Η λύση αυτή όμως μπορεί να μην είναι πάντα τόσο καλή όσο φαίνεται εν πρώτοις! Πολλές είναι εκείνες οι παγίδες που ενδέχεται να μειώσουν κατά πολύ την εξοικονόμηση που ευελπιστούμε να έχουμε σε μία νέα ενοικίαση σπιτιού. Παρακάτω παραθέτουμε τις σημαντικότερες.

1. Κοινόχρηστα. Από τα πρώτα που ρωτάμε!

Το ύψος των κοινοχρήστων είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ρωτήσουμε όταν πάμε να δούμε ένα σπίτι. Κι αυτό γιατί μπορεί να αποδειχθεί ένα μεγάλο μηνιαίο έξοδο. Δεν αρκεί να ρωτήσουμε απλώς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου (ή τον μεσίτη) αλλά να ζητήσουμε από το διαχειριστή την λίστα με το ποσό των κοινοχρήστων ανά διαμέρισμα και για τους χειμερινούς μήνες και για τους καλοκαιρινούς. Ειδικά αν το ακίνητο έχει κήπο, τότε τα κοινόχρηστα μπορούν να ανέβουν σε δυσθεώρητα ύψη (πόσο μάλλον αν είναι ιδιόχρηστος!)

2. Θέα; Ωραία αλλά ακριβή!

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ρετιρέ. Υπέροχη η θέα αλλά σίγουρα το καλοκαίρι γίνεται θερμότερο και ο χειμώνας πιο ψυχρός! Ετοιμαστείτε λοιπόν για έξτρα κόστη ψύξης ή θέρμανσης αντίστοιχα.

3. 1ος όροφος… προβληματικός

Και ο πρώτος όροφος όμως κρύβει παγίδες. Αφενός, αν το σπίτι έχει πυλωτή, θα χρειαστεί επιπλέον θέρμανση το χειμώνα λόγω του κρύου αέρα που έρχεται από κάτω. Αφετέρου, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κλοπών, ληστειών κλπ. μπορεί να χρειαστεί να προβείτε σε έξοδα που δεν είχατε υπολογίσει όπως αγορά συναγερμού, κάγκελα σε μπαλκονόπορτες, πόρτα ασφαλείας κλπ.

4. Οροφοδιαμέρισμα; Ετοιμάσου να το πληρώσεις

Είναι ωραίο φυσικά να μην έχετε κάποιον δίπλα να ακούτε τον διάλογο που κάνει με τη γυναίκα του ή τον τσακωμό με το παιδί του, αλλά αυτό ετοιμαστείτε να το πληρώσετε σε κόστος θέρμανσης. Κι αυτό, γιατί στην πλειονότητά τους, τα οροφοδιαμερίσματα έχουν αποδειχθεί πιο ενεργοβόρα. Ο λόγος είναι απλός αφού συνήθως είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αν όχι σε όλες, στις περισσότερες πλευρές τους.

5. Αριθμός διαμερισμάτων. Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα;

Κάθε άλλο! Όσο πιο πολλά διαμερίσματα υπάρχουν στην πολυκατοικία τόσο λιγότερα θα είναι τα κοινόχρηστα που θα αντιστοιχούν σε εσάς όσον αφορά τις γενικές δαπάνες (καθαριότητα, συντήρηση ανελκυστήρα κλπ.)

6. Διπλά τζάμια; Σωτήρια!

Ο  λόγος που οι περισσότεροι επιθυμούν να έχει το σπίτι διπλά τζάμια δεν είναι μόνο λόγω αισθητικής αλλά γιατί ξέρουν ότι έτσι θα κάνουν εξοικονόμηση τόσο σε ψύξη το καλοκαίρι όσο και σε θέρμανση το χειμώνα.

7. Πετρέλαιο. Δεν είναι δεδομένο!

Ακόμα και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να πληρώνετε ένα ποσό το μήνα για θέρμανση μπορεί οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας να έχουν συμφωνήσει να μην αγοράσουν πετρέλαιο το χειμώνα και να βολευτεί ο καθένας με δικά του μέσα. Αυτό μπορεί να σας αναγκάσει να προβείτε σε αγορά κλιματιστικών, σόμπες κ.α. που δεν είχατε υπολογίσει.

8. Έξοδα «τακτοποίησης». Τα απρόβλεπτα!

Όσο ολιγαρκείς και αν είμαστε μια μετακόμιση πάντα φέρνει κάποια έξοδα «τακτοποίησης» τα οποία τις περισσότερες φορές δεν τα έχουμε υπολογίσει. Αυτά μπορεί να είναι ένα καινούριο τραπέζι κουζίνας γιατί το προηγούμενο δεν χωράει, επιπλέον ντουλάπια για το μπάνιο για να τακτοποιηθούν όλα τα πράγματα, κάποια μαστορέματα ενδεχομένως για να χωρέσει το ψυγείο ή το πλυντήριο ρούχων στη θέση του, κουρτίνες που ενδέχεται να θέλουν κόντεμα (ελπίζω όχι μάκρεμα γιατί τότε πάμε για καινούριες) ή κάποια καινούρια χαλιά (αν δεν ταιριάζουν αυτά που έχουμε στο καινούριο μας σπίτι). Όλα αυτά και άλλα τόσα είναι «κρυμμένα» έξοδα που πρέπει να υπολογίσουμε πολύ προσεκτικά πριν μετακομίσουμε.

9. Κόστος μετακόμισης. Υπολογίσιμο!

Ακόμα και στις καλύτερες των προϋποθέσεων (λίγα έπιπλα, όχι ανάγκη γερανού κλπ.) το κόστος της μεταφορικής εταιρίας δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 200 ευρώ ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ. Περιγράψτε πολύ αναλυτικά τον όγκο των πραγμάτων και των επίπλων όταν συνεννοείστε με τη μεταφορική για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως!

10. Προκαταβολές και «χαρτόσημο». Διαπραγματεύσιμα!

Ακόμα κι αν τα 2 ενοίκια προκαταβολή θυμίζουν πολύ παλιές εποχές, κάποιοι ιδιοκτήτες ακόμη τα ζητάνε στην ενοικίαση σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ένα ενοίκιο για προκαταβολή θεωρείται δεδομένο. Έτσι με το «καλημέρα» έχετε να πληρώσετε 2 ενοίκια. Επίσης κρυφή δαπάνη είναι το λεγόμενο «χαρτόσημο». Μπορεί επίσημα να έχει καταργηθεί, κάποιοι ιδιοκτήτες όμως το επαναφέρουν σε μια προσπάθεια αύξησης του ενοικίου έστω και με «πονηρά» μέσα.

Αν ψάχνετε ακίνητο για ενοικίαση καταχωρείστε το αίτημά σας εδώ βάζοντας στα κριτήρια όσα από τα παραπάνω θέλετε. Το petradaki θα αναλάβει το ψάξιμο και θα εντοπίσει το ιδανικό σπίτι χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείτε ξανά!

petradaki.gr

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  1. Επιτέλους βρήκα κάποιον που να γράφει σχετικά με το αυτό το άρθρο. Το έψαχνα τόσο καιρό.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *